Nike вади на пазара специален хиджаб за спортистки мюсюлманки

Компанията Nike скоро ще започне да продава спортен хиджаб, предназначен за жените атлети, изповядващи ислям, съобщава CNN.
Забрадката, носеща името „Nike Pro Hijab”, е изработена с еднопластов дизайн, използващ лек полиестер в тъмни, неутрални цветове. Микроскопични дупчици ще позволяват на кожата на главата да диша, същевременно оставайки покрита, каквото е и изискването за жените, носещи хиджаб.

Nike са започнали разработка на спортния хиджаб, след като атлети, изповядващи ислям, са изразили оплаквания относно носенето на традиционното покривало по време на спортни събития.
Процесът е отнел 13 месеца, като крайният продукт ще бъде пуснат по магазините през пролетта на 2018 година.
The Pro хиджаб е резултат от сътрудничество между Nike и топ женски мюсюлмански спортисти, като щангистката Амна Ал Хадад и състезателката по фигурно пързаляне Захра Лари .

Ал Хадад, която е от Обединените арабски емирства, разказва как теглото на обикновения хиджаб и пречи тя да се движи свободно, също така пречи кожата на главата да диша и намаля способността и да се фокусира .

„Това е революционно и ще промени лицето на спорта за мюсюлманските арабски момичета“, заяви Ал Хадад.
„Нямаш представа колко важно е това. Това ще вдъхнови момичета по целия свят да следват своята страст към спорта.“

Новият продукт на Nike вече е изпробван от състезателката по фигурно пързаляне от ОАЕ Захра Лари.
„Бях развълнувана и малко емоционална да видя прототипа на хиджаб на Nike”, казва Лари.
“Пробвала съм толкова много различни хиджаби по време на състезание и… само няколко от тях вършеха работа. Но веднага щом го сложих за обиколка на леда, бях направо отнесена от това колко е удобен и лек“, добавя Лари.

 

 

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

Add your comment