Често срещани митове и заблуди

  Ето  част от заблудите които се срещаме доста често.

 

 – Различни вкусови области на езика – върху езика няма обособени области за различните вкусове – сладко, солено, кисело и горчиво .

 

– Черни дупки – не само, че не са дупки, ами са обекти с изключително голяма плътност с огромно гравитационно поле.
 

– Будене на сомнамбули – може да се почувстват объркани, но нищо повече. По-вероятно е да се наранят, ако не се събудят.
 

– Великата китайска стена – не може да се види от космоса. Точка.

 – Съобщения за изчезнали хора – полицията не изчаква 24 часа, за да приеме оплакване за изчезнал човек.

 -Кучешката слюнка е пот – не. Кучетата регулират телесната си температура чрез учестено дишане, а се потят всъщност през лапите си.

 – Топлината на тялото и главата – единствено при бебетата по-голямата част от топлината се губи през главата, поради пропорциите. При възрастни това е така, когато главата е единствената непокрита част от тялото.

 – Айнщайн получил двойка по математика – не. Получил двойка на приемен изпит за училище, а оценките му по математика са шестици.
 

– Имаме пет сетива – всъщност имаме почти 20, включително баланс, болка, движение, глад, жажда и т.н.
 

– Златна рибка с три секунди памет – дори да не са най-умните животни, златните рибки помнят всъщност по три месеца – повече от някои политици.
 

– Хора и динозаври – въпреки че почти 40 процента от хората мислят, че сме живели заедно с динозаврите, това не е вярно, разминали сме се с има-няма 63 милиона години.
 

– Еволюирали сме от шимпанзетата – не. Заедно с маймуните бонобо, те са просто генетично най-близките ни съществуващи родственици. Общия ни предшественик е живял преди 5-8 милиона години.
 

– Стъклото е течност – или по-точно аморфно твърдо. „Затова стъклата на старите прозорци са по-дебели в долната част“. Да, ама не. Това е, защото майсторът е бил калпав.

 – Захар = хиперактивност – проучвания опровергават това. Липса на концентрация и лошо поведение се наблюдава и при деца, неконсумиращи изобщо захар.
 

– Ваксини предизвикват аутизъм – безпочвени страхове, базирани на съмнителни проучвания, за които се е доказало, че са манипулирани.
 

– Алкохола стопля – всъщност разширява капилярите, близо до кожата и така създава усещане за топло. Може да понижи вътрешната температура.
 

– Шизофрения и множество личности – думата шизофрения реално означава „раздвоен ум“, но заболяването е различно от раздвояването на личността.

 – Седем години за разграждане на дъвка – дъвчащата се основа е неразградима и директно се изхвърля от тялото. Останалото, като захар, се абсорбира от тялото.

– Вомиторий – съвсем не е място за повръщане на древните римляни, а проход към стадион.

– Акулите не боледуват от рак – о, боледуват, и още как! Особено от рак на кожата.
 

– Биковете мразят червено – биковете са далтонисти. Те всъщност реагират на движението на тореадора, размахващ плащ, а червения цвят е за повече зрелищност.
 

– Бананите растат по дървета – всъщност растат на огромни тревисти растения, които приличат на дървета. На бас, че това не го знаехте!
 

– Прилепите са слепи – на това му се казва сляп за фактите. Те не само че виждат, но и си служат с ехолокация в допълнение. Затова са толкова готини.
 

– Малките пиленца не се пипат – птиците имат изключително недоразвито усещане за миризми, така че едва ли биха изоставили малките си само защото „миришат“ на хора.
 

– Ляв и десен мозък – няма сериозно разделение между мозъчните полукълба. Лявата част може да „научи“ десни функции, и обратното. 10% от мозъка – погрешно разбрана метафора. Колко процента се използват или не, зависи от задачата, която мозъка изпълнява. Всяка клетка в мозъка се използва.

 – Алкохола убива мозъчни клетки – само при сериозна злоупотреба, като когато се разчита на алкохола за набавяне на калории.

– Посоката на въртене на водата в сифона – не се върти по обратната посока в южното полукълбо. Кориолисовия ефект не засяга водата в тоалетната.

 

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

Add your comment