Фейсбук „цензурира“ новините?

 

Социалната мрежа „криела“ едни, а други „бутала напред“, твърдят бивши служители.

Фейсбук често пречи на разпространението на постове по определени теми от новинарския поток в профилите на хората. Това твърдят бивши служители на компанията пред онлайн изданието „Гизмондо”, цитирано от 24 часа. Те заявяват още, че са били част от екипа новинарски куратори, като задачата им е била да определят какво да се вижда в новинарския поток.

Те редовно трябвало да пречат на разпространението на новини за Мит Ромни, Ранд Пол, дискусии по консервативни теми и др. Правилото важало дори и за публикации, които са имали т. нар. ограничена популярност. Те са се разпространявали между потребителите доброволно и в голям обем и не са платени. Така новинарският поток на фейсбук се превърнал в своеобразна медия, която сама определя какво да публикува и какво не, като освен това има вътрешни правила за подходящото съдържание.

„В зависимост от това кой е на смяна, различни неща биват спирани от разпространение или пък разпространявани още повече”, коментира бивш служител, пожелал анонимност. „Когато аз застъпвах смяната, виждах новини за Мит Ромни или Глен Бек например или други консервативни теми, които колегата е сложил в черния списък, защото не ги е приел като новина или пък има други възгледи”, допълва той.

Други бивши куратори пък казват, че не знаят подобни действия да са правени съзнателно от служителите. Те обаче потвърждават, че са получавали друг тип инструкции. Например, ако потребителите не обръщат особено внимание на новина, която ръководството на компанията смята за важна, тя въпреки това трябва да бъде сложена в списъка с най-популярни и да се появи в профилите на потребителите. Имало е случаи, когато тези подсилени по втория начин теми след това действително са се превръщали в най-четените в социалната мрежа. Имало е и разрешение водещите новини на големи медии директно да бъдат слагани в най-четените дори и това да не е така. Служителите дават за пример атаките срещу вестника „Шарли ебдо” и изчезването на малайзийския боинг като два случая, когато новини са били „инжектирани” на челните позиции, преди самите потребители да им обърнат внимание.

Говорител на „Фейсбук” категорично отхвърли твърденията на репортажа: „Ние сме платформа за всички хора и всички гледни точки. Има строги правила за екипа, който преглежда материалите, за да се гарантира постоянство и неутралност. Правилата не разрешават потискане на различни политически възгледи, нито позволяват приоритизиране на една гледна точка спрямо друга или една медия спрямо друга”, казва той.

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

71 коментара

Add your comment