Уникалният автобус на бъдещето направи първия си курс

 

Китайският Transit Elevated Bus (TEB) вече не е просто любопитна концепция, съществуваща единствено в главите и чертежите на инженерите. Вчера прототипен модел на нестандартното превозно средство направи първия си полеви тест, предаде китайската новинарска агенция Синхуа. Возилото направи пробег по 300-метрово демонстрационно трасе в град Цинхаундао, разположен в североизточната китайска провинция Хъбей, по време на който бяха тествани неговата спирачна система, мощност и обтекаемост. Идеята да се построи автобус, който да се движи над автомобилите, докато превозва пътници, е предложена за първи път от Shenzhen Huashi Future Parking Equipment – компания, основана от инженера, проектирал и новата версия на возилото. Първоначалният план е „автобусът“ да има товароподемност от 1200 души, но тази версия така и не стига до реални тестове.

teb2

Демонстрираният вчера TEB-1 е с доста по-скромни габарити (дължина 22 метра, широчина 7.8 метра и височина 4.8 метра), като е способен да превозва до 300 души. Возилото се задвижва изцяло от електричество и може да развива до 59.5 км/ч. Умален модел на превозното средство бе представен на тазгодишното China Beijing International High-Tech Expo.

153249_1

TEB е проектиран с идеята да облекчи уличния трафик, който е сериозен проблем в големите китайски градове. В същото време проектът повдигна въпроси, касаещи безопасността на шофьорите, намиращи се под автобуса. Предполага се, че може би точно тези притеснения са довели до намаляването на размера на новата версия.

 

D&D

Facetube.bg

Facebook Comments

104 коментара

Add your comment