Онлайн връзките към пиратско съдържание са незаконни

Европейският съд подкрепи Playboy в спорно решение, което може да повлияе на свободата в интернет.
Публикуването на линкове в сайтовете, които водят към съдържание с неуредени авторски права е нарушение на закона. Това е решението на Европейския съд, съобщава БиБиСи.

Съдът отсъди в полза на списанието Playboy, което от няколко години съди холандския сайт Geenstijl. Според съда сайтът е публикувал връзки към друга интернет страница в Австралия, на която е имало съдържание е неуредени авторски права на Playboy, като е направил това с цел печабла.

Делото се води от 2011 г., когато сайтът публикува връзки към снимки на местната водеща Брит Декер, която е позирала за списанието. През април т.г. генералният адвокат на ЕС застана на страната на GS Media, която е собственик на въпросния сайт. Неговото мнение беше, че публикуването на връзки не е равно на нарушение на авторските права.

Според съда обаче линковете са форма на комуникация, която я прави подвластна на стандартните закони и изисквания на авторското право. Съдът отбелязва, че хиперлинковете са важни за интернет и неговата свобода, но допълва, че е на мнение, че някои от публикуващите ги трябва да носят по-голяма отговорност и да избягват публикуването на връзки, които водят до нелегално съдържание.

GS Media обяви, че това е „силен удар върху свободата на интернет“. Компанията обяви, че ще обжалва и смята, че ограничаването на хиперлинковете ще доведе до ограничаване и на разпостраняването на информация и отразяването на новини.

 

Източник: ЕПА/БГНЕС

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

97 коментара

Add your comment