Интересни факти за Финландия

Финла̀ндия, официално Репу̀блика Финла̀ндия е държава, разположена в североизточна Европа. Граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия. Населението на Финландия е около 5.5 млн. души със столица Хелзинки. Плътността му е 18 жители на кв. км – най-ниската в ЕС.

1. Финландия е част от Феноскандия, не Скандинавия.

Феноскандия е физикогеографска област от Северна Европа, обхващаща териториите на Скандинавския и Колския полуостров, Финландия и части от Карелия.

2. Глобата за превишена скорост се определя според заплатата на нарушителя.

Във Финландия, глобата за превишена скорост се базира на два фактора: тежестта на нарушението и доходите на водача. Най-голямата глоба за превишена е скорост е издавана на Jussi Salonoja в Хелзинки през 2003г. Неговата глоба била от 170 000 евро за шофиране от 80 км/ч при ограничение от 40 км/ч.

3. Има голф клуб на граница на Швеция и Финландия: половината дупки са в едната страна, а другата половина в другата.

Green Zone или Tornio Golf Club е едно от най-уникалните голф игрища с 9 дупки във Финландия и 9 дупки в Швеция.

4. Във Финландия, 9 от 10 пластмасови бутилки се връщат за рециклиране, а почти 100% от стъклените бутилки също се рециклират.

5. Във Финландия, когато някой завърши докторска степен, получава шапка и меч.

Основният цвят на шапката е черен, но се използват и други цветове, както следва:

– Доктор по изящните изкуства – тъмно синьо
– Доктор по право – червено
– Доктор по медицина и стоматология – тъмно зелено
– Доктор на военните науки – сиво
– Доктор по музика – небесно син
– Доктор по теология – лилав

6. През 2010, Финландия става първата държава в света, която прави достъпа до интернет законно право.

7. Има 2.2 милиона сауни във Финландия.

Финландия е държава с 5 милионно население. През 90-те години, страната стана известна с факта, че има повече сауни, отколкото коли. Днес вече не е така, но все пак се пада по 1 сауна на 2.5 човека.

8. Финландия е страната на хилядите езера.

Наричат Финландия „страната на хилядите езера“, защото те са повече от 180 хиляди. Заедно с реките те правят 10% от територията на страната.

9. Първият браузър идва от Финландия.

Много народи претендират за собственост върху създаването на интернет, но финландците са първата нация, на която хрумва идеята да го сподели в обществото. Пуснат през 1994 г. от трима студенти по технологии, Erwise е първият интернет браузър с User Interface.

10. Децата във Финландия не започват училище, докато не навършат 7 години.

Финландия е с една от най-добрите образователни системи в света . Учителската професия е една от най-престижните и е много високо платена (2500 евро на месец). Там няма частни училища, защото всяко училище в страната предлага еднакво много високо ниво на образование. Разбира се, образованието се финансира от държавни фондове и е безплатно. (включва топъл обяд, учебници и материали и транспорт)

11. Единствената цел на круизен кораб, който се движи между Стокхолм, Швеция, и Хелзинки, Финландия, е да си купите евтин алкохол.

12. Едно от най-странните състезания в света се провежда във Финландия. То е за двойки и се състои в това съпругът да премине трасето, носейки жена си. Наградата – теглото й, но в бира.

13. Финландия има 179,888 островa и 187,888 езера.

14. От края на 12 век до началото на 19 век, Финландия е била управлявана от Швеция.

15. Единствената дума взета на английски директно от финландски е “sauna” „сауна“.

Източници: wikipedia

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

Add your comment