Ето колко са истинските ви приятели във Facebook

Има пряка зависимост между отделеното време за един приятел и здравината на връзката с него, сочи анализ.

Имате близо 500 души в листа си във Facebook, но с колко от тях реално си казвате „здрасти“, колко от тях може да наречете истински приятели? Отговорът на този въпрос вече е ясен – всеки потребител с около 150 приятели в социалната мрежа може да разчита реално само на четирима от тях за помощ в случай на проблем. Това показват резултатите от проучване на Оксфордския университет, съобщава онлайн изданието CNET.

Ръководителят на проучването Робин Дънбар е провел два отделни анализа – в началото на април 2015 г. и в средата на май 2015 г., сред общо 3375 души на възраст от 18 до 65 г.

 

fb-friends-2

Средно всеки е имал по около 150 приятели в социалната мрежа. Интересен факт също е, че сред анкетираните жените имат повече хора в списъка си. Всички анкетирани са отговорили на едни и същи въпроси, като изненадващо възрастта е дала съвсем малки разлики в отговорите. Резултатите показват, че хората могат да посочат около 4.1 души, които са им приятели във Facebook и биха им помогнали при сериозен проблем. Други 13.6 биха изразили съчувствие.

Дънбар посочва, че съотношението на приятели в реалния свят е почти същото. Той допълва, че по-голям брой приятели не означава и повече хора, на които да се разчита. Вместо това респондентите просто посочват по-голям брой хора, които биха изразили съчувствие.

Според него има пряка зависимост между отделеното време за един приятел и здравината на връзката с него. Тъй като времето е винаги недостатъчно, поддържането на голям брой истински приятели е много трудно, коментира ученият.

 

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

129 коментара

Add your comment