Впечатляващи женски изобретения

 

 

Въпреки че лидерите в откритията са мъжете, женският ум също е родил гениални изобретения. Убедете се от следващите :

 

Съдомиялна

Първата подобна машина е изобретена през 1886 г. от Джоузефин Кокрейн. Американката, внучка на изобретателя Джон Фич, показва машината на Световното изложение в Чикаго през 1893 г.

Тя представлявала дървена бъчва с метална ос, върху която се закачвала кошница с чиниите. Парен двигател въртял кошницата и топлел водата за измиването им.

Всъщност, Джоузефин измислила миялната машина не защото имала да мие много чинии – това вършели прислужниците й. Тя се притеснявала за любимия си сервиз от седемнадесети век, чиито части постепенно изчезвали при ръчното миене.

През 1920 г. се появяват първите съдомиялни, които са с постоянно инсталирана към водопроводната мрежа водна инсталация. През 1940 г. се появяват първите съдомиялни с електрически подсушаващи елементи. След 1970 г. съдомиялнята вече се е възприемала като обикновен домакински електроуред.

 

 

Памперси

33-годишната американка Марион Донован изобретява еднократните пелени. Това става през 1950 г., когато идеята не е изглеждала особено перспективна и тя не я патентова. Пет години по-късно, през 1955 г., на Виктор Милс му хрумва същата идея, след като гледа как дъщеря му пере всеки ден многократните пелени.

Той я предлага на работодателите си Procter & Gamble, които му възлагат да разработи формулата. Кръщава ги “памперс” (от английски pamper – грижа се добре, глезя, угаждам).

По-късно Милс оглавява групата за проучвания на фирмата и става директор на отдел. Така през 1956 год. се появява първия памперс.

През 1960 год. излиза на пазара в САЩ, а през 1973 год. пеленките навлизат и в Европа, като за първи път започват да се продават в Германия. През 1994 год. бебешката стока вече е и в България.

 

Автомобилни чистачки

Първата успешна система автомобилни чистачки е измислена от американката Мери Андерсън. През зимата на 1903 г. тя обикаляла с кола Ню Йорк и забелязала как шофьорът непрекъснато слиза от колата, за да избърсва снега от предното стъкло.

Тя нарекла устройството „извиваща се механична ръка, която избърсва снега“. То представлявало лост в кабината на колата, който задействал „ръката“, като през лятото се демонтирало.

Андерсън продължила да усъвършенства изобретението си, като през 1904 г. патентовала своята „извиваща се ръка с гумен ръб“, но никога не продала идеята си. До 1913 г. механичните чистачки станали стандартно оборудване в американските автомобили.

През 1917 г. друга жена – Шарлот Бриджууд – патентовала първите автомобилни чистачки. Те били електрически и се захранвали от двигателя на автомобила.

 

Wi-Fi

Едно от най-впечатляващите женски открития е безжичната мрежа Wi-Fi. През 1941 г. актрисата Хеди Ламар измисля нещо, наречено „фреквенси хопинг“. Той се основава на 88 фреквенции, същото число като броя на клавишите на пианото, а също и на използването на перфорирана хартиена лента, както при механичното пиано.

През 1940 г. Ламар патентова откритието си. Около него цари дълго време мълчание заради факта, че Хеди Ламар все още е австрийска поданичка и американските военни първо проверяват дали това не е дело на нацистка шпионка.

Днес „фреквенси хопинг“ е в основата на модерната мобилна телевизионна техника, на безжичните телефони, локалното разпространение на телевизионни програми, дори и в сателитната отбранителна техника на САЩ.

Освен откривател, Хеди Ламар е дъщеря на богат еврейски банкер в Австрия и по-късно секссимвол на „Метро Голдуин Майер“.

 

Филтър за кафе

В Германия една домакиня на име Мелита Бенц се чудела как да приготвя своята чаша ароматно кафе, без то да става горчиво заради преваряването му. Тя стигнала до извода, че ако залее необходимото количество смляно кафе със сварена вода и след това прецеди получената отвара, ще постигне желания от нея ефект.

След като пробвала с различни материали, тя открила, че попивателната хартия, използвана от нейния син в училищните му занимания, работи най-добре. Домакинята от Дрезден пробивала дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателната хартия.

Така през 1908 г. била изобретена първата машина за шварц кафе с използването на попивателна хартия. По-късно съпругът й основава концерна „Мелита” за филтри за кафе.

Жени са изобретили още спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката.

 

Циркулярният трион

Изобретен е от тъкачка от Масачузетс. Идеята на Табита Бабит да използват циркуляр вместо традиционния трион за двама души й хрумва, за да облекчи работата на събратята си. Бабит създава прототип през 1813г., като използва чекрък за задвижването на триона.

По-късно той започнал да се използва в дърводобивната промишленост, но Бабит така и не получила патент за изобретението си.

Сигналната ракета

Колкото и да не ви се вярва, уважаеми мъже, и това изобретение е с „пола“. Дело е на Марта Кастън, която усъвършенства плановете на своя починал съпруг. Нейното творение се патентова и използва масово във военния сектор. По време на Първата световна война са произведени над милион сигнални ракети, а сумата, която е трябвало да бъде изплатена на създателката е 120 000 долара. Спестени й били обаче 5 000 долара с довода, че е жена.

 

D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

Add your comment