Крачка назад: хвърлете смартфона, грабвайте мобилния

В нюйоркското метро, което се придвижва към самото сърце на мегаполиса, Дани Гронър се откроява. Той е почти единственият, който не се е вторачил в малкия екран на смартфонa.

32-годишният Гронър по принцип е абсолютният таргет на мобилните компаниите, повечето от които вече предлагат основно и само смартфони.

Той е сравнително млад и работи като мениджър във фото агенцията Shutterstock – супер успешна компания от Силициевата долина. Неговото работно място е в ефектния централен офис на фирмата, който заема два етажа от Емпайър Стейт Билдинг. Офисът е супермодерен и в него има люлки, стаи за гейминг, йога студио.

Заобиколен от технологии, Гронър обаче заявява, че няма нужда от смартфон.

„Притеснявам се, че ще откача“, казва той. „Прекарвам по 13-14 часа на ден пред екрана, което е достатъчно. Не искам да прекарвам 17 часа“.

Въпреки, че е силно ентусиазиран относно ретро-технологиите, той признава, че не си представя как всички, подобно на него, захвърлят смартфоните: „Ако всеки е като мен, няма да се върши никаква работа“, смята той. Но за себе си специално той смята, че липсата на смартфон го прави по-ефективен служител.

Действително, изследвания за влиянието на технологиите при хора от различни сфери доказват, че ефектите, които смартфоните имат над вниманието са доста по-големи, отколкото ефектите, които имат телевизионните екрани и лаптопите.

Психологът от Харвард д-р Холи Паркър вярва, че мобилните телефони „с копчета“, които бяха масово разпространени само преди пет години, биха могли да помогнат на хората по-добре да разграничат работата в офиса от почивката у дома.

„Старите мобилни телефони помагат дотолкова, доколкото хората не се насилват да поглеждат смартфона си, докато са заети и не си губят времето с вторачване в екрана, когато нямат работа“.

Паркър подчертава и че компаниите имат полза от по-добрата продуктивност на служителите, ако им позволяват да си „отдъхнат“ от технологиите след работа и не изискват от тях да отговарят постоянно на съобщения и мейли чрез смартфона, когато не са в офиса.

„Желанието да ползваш мобилен телефон с копчета е реакция на усещането, че сме станали подчинени на смартфоните си. А и да се върнеш назад към ретро телефоните е проява на смелост и показва желанието да си възвърнеш контрола“, смята адвокатът и „технологичен фен“ Дейвид Райън Полгар.

Но той подчертава, че има и по-добри начини да покажеш, че си осъществил контрол над все по-съвършената технология.

Просто не дръж телефона си постоянно наоколо.

„Точно както и онези, които искат да използват само мобилни телефони или изобщо отказват да преминат към смартфоните, така и онези, които оставят смартфона си настрана или го изключват, показват, че държат на свободата си. Да се дистанцираш от смартфона вече се превръща в статусен символ“.

Разбира се, лесно е да си пожелаеш подобна дисциплина, но е твърде трудно да я изпълниш.

Някои хора дори мислят, че е необходимо да се променят законите, така че хората да се научат да изключват отвреме-навреме или на определени места смартфоните си.

Франция е първата страна, която обмисля „правото да се изключиш от модерните комуникации“ в законодателството си.

Интересното е,ч е тази инициатива идва не от страна на синдикатите или работническите съюзи, ами от Бруно Метлинк, директор на френската мултинационална телекомуникационна компания Orange. Миналия септември той изпрати доклад до френския министър на труда, в който разсъждаваше за дигитаното бъдеще и новото законодателство по въпроса.

Едно е ясно: без подобен закон, за повечето от нас е практически невъзможно да спрем запането на екрана, както и не можем да пропуснем да проверим за последно имейла или съобщенията си, преди да си легнем.

Именно това принуждава и Елийн Шуук, директор човешки ресурси в консултанската компания Accenture, да се откаже от смартфона си.

След като разбира, че за нея е невъзможно да спре доброволно ровенето в iPhone-а преди сън, миналото лято тя просто си купува телефон с копчета.

Това нейно решение не е замислено като постоянна замяна на смартфона, но тя осъзнава колко удобно, когато иска да се „откачи“ от работата си.

Липсата на смартфон проработва и дава ефективни резултати. Като резултат от това решение, тя успява да си направи пълноценна ваканция на плажа, без да се логва в интернет.

Колкото до Гронер, той е категоричен: няма да премине към ползването на смартфон.

„Хората ми казват, че трябва да си взема, дори ако трябва само да го държа в джоба си. Но аз не си вярвам, че ще го ползвам само по предназначение. Ако имам смартфон, накрая и аз ще бъда точно толкова пристрастен, колкото и всички останали“.

12345

Източник : www.webcafe.bg

Facebook Comments

Add your comment