Дания отвръща на Хари Потър с „Дъщерята на ясновидката“

 

Средновековна фантастична приказка ни предлага датският режисьор Кенет Кайнц в „Дъщерята на ясновидката“.

Главната героиня е малкото момиче Дина, чиято майка е пророчица. Хлапето е наследило дарбата си от нея, така и тя е телепат, който кара престъпниците да изпитват срам от стореното.

Заради свръхспособностите си, майката е избрана да обвини единствения престолонаследник в убийство, което не е извършил. Отказвайки да съдейства, тя е хвърлена в затвора. Дина пък тръгва по следите на истинските престъпници, което й довлича доста неприятности.

Кайнц предлага нещо като женски еквивалент на Хари Потър, но във филма му има далеч по-аргументиран „полуреализъм“ от поредицата за прочутия вълшебник.

Мини епичната сага е разказано увлекателно и същевременно заземено, като дава сериозна заявка за продължения. Повечето роли са изпълнени от млади актьори, които умело се справят със сложността на образите си.

Сценаристът Андерс Томас Йенсен се фокусира върху бързо увеличаващите се препятствия пред Дина и изобретателния й отговор на многократните й неуспехи.

Продукцията предлага приказни пътешествия, житейски уроци, а ролите са поверени на Мария Боневи, Петер Плаугборг, Якоб Офтебро, Елан Хайд, Лаура Бро.

 
D&D
Facetube.bg

Facebook Comments

68 коментара

Add your comment